Alcol e obesità: possibili correlazioni
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E noto come l'obesità rappresenti un fattore di rischio modificabile per diverse malattie come il Diabete di tipo 2, l'
Ipertensione, il cancro e le malattie cardiovascolari. L'alcol, che rappresenta una buona fonte di energia, può quindi
teoricamente contribuire all'aumento del peso corporeo e nel lungo termine favorire lo sviluppo di sovrappeso e obesità.
Tuttavia gli studi epidemiologici di buona qualità su questo tema sono tuttavia pochi.
In questo studio prospettico di coorte, parte del Women's Health Study (WHS), condotto su 19.220 donne normopeso con un'età
di 39 anni o più, il consumo di bevande alcoliche è stato correlato con la successiva comparsa di sovrappeso o obesità. Dopo
un follow up medio di 12,9 anni, si è osservato come l'assunzione di moderate quantità di alcol (fino a 30 g/die) fosse
associata ad un minor aumento medio del peso corporeo rispetto alla totale astinenza (+1,55 kg e +3,63 kg, rispettivamente).
Inoltre il rischio di sviluppare sovrappeso o obesità è risultato significativamente minore nelle donne che assumevano alcol
rispetto alle astemie (RR pari a 1,00, 0,93, 0,86, 0,70, e 0,73, rispettivamente, per un consumo di alcol di 0, 0-5,5, 5,5-
15, 15-30 e 30g/die, p<0,001). Tale effetto protettivo è risultato ancor più significativo considerando il rischio di
sviluppare obesità ed indipendentemente dal tipo di bevanda alcolica consumata.
In conclusione lo studio suggerisce che nelle donne normopeso l'intake giornaliero di piccole o moderate quantità di alcol
non solo non comporta un aumento del peso corporeo, ma al contrario ridurrebbe il rischio di sviluppare soprappeso e/o
obesità.
Alcohol consumption, weight gain, and risk of becoming overweight in middle-aged and older women.
BACKGROUND: The obesity epidemic is a major health problem in the United States. Alcohol consumption is a source of energy
intake that may contribute to body weight gain and development of obesity. However, previous studies of this relationship
have been limited, with inconsistent results. METHODS: We conducted a prospective cohort study among 19 220 US women aged
38.9 years or older who were free of cardiovascular disease, cancer, and diabetes mellitus and had a baseline body mass index
(BMI; calculated as weight in kilograms divided by height in meters squared) within the normal range of 18.5 to less than 25.
Alcoholic beverage consumption was reported on a baseline questionnaire. Body weight was self-reported on baseline and 8
annual follow-up questionnaires. RESULTS: There was an inverse association between amount of alcohol consumed at baseline and
weight gained during 12.9 years of follow-up. A total of 7942 (41.3%) initially normal-weight women became overweight or
obese (BMI > or =25) and 732 (3.8%) became obese (BMI > or =30). After adjusting for age, baseline BMI, smoking status,
nonalcohol energy intake, physical activity level, and other lifestyle and dietary factors, the relative risks of becoming
overweight or obese across total alcohol intake of 0, more than 0 to less than 5, 5 to less than 15, 15 to less than 30, and
30 g/d or more were 1.00, 0.96, 0.86, 0.70, and 0.73, respectively (P( )for trend( )<.001). The corresponding relative risks
of becoming obese were 1.00, 0.75, 0.43, 0.39, and 0.29 (P( )for trend( )<.001). The associations were similar by subgroups
of age, smoking status, physical activity level, and baseline BMI. CONCLUSION: Compared with nondrinkers, initially normal-
weight women who consumed a light to moderate amount of alcohol gained less weight and had a lower risk of becoming
overweight and/or obese during 12.9 years of follow-up.
Wang L, Lee IM, Manson JE, Buring JE, Sesso HD.
Arch Intern Med. 2010 Mar 8;170(5):453-61.