Consumo moderato di alcol e protezione cardiovascolare
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Arriola L, Martinez-Camblor P, Larrañaga N, Basterretxea M, Amiano P, Moreno-Iribas C, Carracedo R, Agudo A, Ardanaz E,
Barricarte A, Buckland G, Cirera L, Chirlaque MD, Martinez C, Molina E, Navarro C, Quirós JR, Rodriguez L, Sanchez MJ, Tormo
MJ, Gonz
Heart. 2010 Jan;96(2):124-30.
Numerosi studi indicano che, entro livelli di assunzione moderati (fino a 25 g/die nelle donne e fino a 40 g/die nell'uomo)
l'alcol si associa ad una ridotta mortalità, soprattutto per cause cardiovascolari. Tale azione protettiva è stata attribuita
agli effetti favorevoli dell'alcol sulla colesterolemia HDL, sui fattori della coagulazione, sulla sensibilità insulinica e
sui livelli plasmatici di marcatori dell'Infiammazione come la proteina C reattiva (PCR).
Nel braccio spagnolo dello studio EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), la Correlazione tra il consumo di
alcol e l'Incidenza di eventi cardiovascolari in 10 anni, è stata valutata in circa 15000 uomini e 26000 donne. Dall'analisi
dei dati ottenuti emerge che nella popolazione maschile, nella quale gli eventi cardiovascolari erano circa sei volte più
frequenti che in quella femminile, il consumo moderato di alcol (5-30g/die) si associava ad una riduzione, di più del 30%,
del numero di eventi cardiovascolari. Tale riduzione si manteneva anche per livelli di assunzione di alcol più elevati. La
stessa Correlazione è stata osservata per le donne, anche se in misura meno significativa, probabilmente per lo scarso numero
di eventi in questo gruppo di soggetti. Questo studio conferma, in un'ampia popolazione, i benefici di un moderato consumo di
alcol sul rischio cardiovascolare.
Alcohol intake and the risk of coronary heart disease in the Spanish EPIC cohort study
BACKGROUND: The association between alcohol consumption and coronary heart disease (CHD) has been widely studied. Most of
these studies have concluded that moderate alcohol intake reduces the risk of CHD. There are numerous discussions regarding
whether this association is causal or biased. The objective of this paper is to analyse the association between alcohol
intake and CHD risk in the Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer (EPIC). METHODS: Participants
from the EPIC Spanish cohort were included (15 630 men and 25 808 women). The median follow-up period was 10 years. Ethanol
intake was calculated using a validated dietary history questionnaire. Participants with a definite CHD event were considered
cases. A Cox regression model adjusted for relevant co-variables and stratified by age was produced. Separate models were
carried out for men and women. RESULTS: The crude CHD incidence rate was 300.6/100 000 person-years for men and 47.9/100 000
person-years for women. Moderate, high and very high consumption was associated with a reduced risk of CHD in men: hazard
ratio 0.90 (95% CI 0.56 to 1.44) for former drinkers, 0.65 (95% CI 0.41 to 1.04) for low, 0.49 (95% CI 0.32 to 0.76) for
moderate, 0.46 (95% CI 0.30 to 0.71) for high and 0.50 (95% CI 0.29 to 0.85) for very high consumers. A negative association
was found in women, with p values above 0.05 in all categories. CONCLUSIONS: Alcohol intake in men aged 29-69 years was
associated with a more than 30% lower CHD incidence. This study is based on a large prospective cohort study and is free of
the abstainer error.